Hoe word je een APK in Schiedam?

APK Schiedam

Als u een tweedehands auto koopt, is het raadzaam om de verkeersgeschiktheid te controleren voordat u de auto mee naar huis neemt. Dit doet u door de auto te laten keuren op verkeersgeschiktheid (of ‘goed onderhoud’ zoals wij in het Nederlands zeggen). Een APK of ‘Keuring van de Technische Staat’ is een soort keuring die alle auto’s moeten doorstaan voordat ze kunnen worden geregistreerd en een vergunning krijgen om op de weg te rijden, ook in Nederland. Er zijn verschillende keuringen voor verschillende typen voertuigen en de kosten variëren, afhankelijk van de categorie van uw voertuig en waar u woont. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over een APK in Schiedam en wat u kunt verwachten.

Wat is een APK en wanneer heb je er een nodig?

Een APK-keuring is een soort keuring (of ‘keuring van de technische staat’) die alle auto’s moeten doorstaan voordat ze kunnen worden geregistreerd en een vergunning krijgen om de weg op te gaan, ook in Nederland. Er zijn verschillende keuringen voor verschillende typen voertuigen en de kosten variëren afhankelijk van de categorie van uw voertuig en waar u woont. U zult uw auto waarschijnlijk minstens één keer per jaar voor een APK moeten brengen, waarschijnlijk in het voorjaar. Als u in een auto rijdt die meer dan drie jaar oud is, moet u één keer per jaar een APK laten uitvoeren. Is uw auto jonger dan drie jaar, dan moet u eens in de twee jaar een APK hebben. De enige uitzondering is als uw auto een hybride, elektrische of brandstofcelauto is, in dat geval moet u elk jaar een APK hebben.

Waar kunt u terecht voor uw APK in Schiedam?

Er zijn ongeveer vijf of zes plaatsen in Schiedam waar u terecht kunt voor een APK. Dezelfde plaatsen bieden ook andere mechanische reparaties aan. Een goede plek om te beginnen met het zoeken naar een APK garage is op internet. Daar vindt u een overzicht met adressen, openingstijden, en websites van diverse garages in Schiedam. Een andere optie is om uw vrienden en kennissen te vragen. U kunt ook bellen met de gemeente Schiedam en zij helpen u graag bij het vinden van een plek waar u terecht kunt voor uw APK in Schiedam.

Na de keuring: wat gebeurt er met uw auto?

Als uw auto door de APK-keuring komt, krijgt u van de monteur een goedkeuringsbewijs. Daarmee kunt u uw auto meteen registreren en op kenteken zetten. Als uw auto niet door de APK-keuring komt, krijgt u van de monteur een schriftelijk rapport met alle problemen en gebreken. In dit rapport staat wat u moet doen om uw auto weer rijklaar te maken. De monteur geeft u een bepaalde tijd om de problemen op te lossen. Deze termijn kan variëren van één tot zeven dagen, afhankelijk van de ernst van de problemen.

Als u de problemen niet binnen de gestelde termijn verhelpt, kan de auto uit het register worden geschrapt en mag hij dus niet meer op de weg rijden. Uw auto krijgt echter nog een laatste kans. U kunt teruggaan naar dezelfde APK-garage en vragen of ze uw auto opnieuw willen keuren. Als uw auto de tweede keer niet door de keuring komt, is er weinig dat u kunt doen. U kunt proberen de problemen opnieuw te verhelpen, maar als dat niet lukt, wordt de auto afgeschreven en zal hij van de weg moeten worden gehaald. U moet dan het hele proces opnieuw doorlopen.